Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Aktiekapital

Aktiekapital - allt du behöver veta om aktiekapital när du startar aktiebolag!

För att ett aktiebolag ska kunna startas behövs det en viss summa i aktiekapital. Denna summa ligger på 25 000 kronor för privata aktiebolag och betalas in av ägaren eller ägarna i bolaget, i utbyte mot aktiekapitalet får grundarna aktieandelar i företaget. Läs artikeln för att få svar på alla dina frågor om aktiekapital.

Vad är aktiekapital i aktiebolag?

Aktiekapital är ett belopp som aktiebolagets ägare betalar till aktiebolaget i samband med uppstarten. När aktiekapitalet har betalats ägs det av aktiebolaget, och eftersom du äger aktiebolaget så bör aktiekapitalet inte betraktas som en kostnad, då de är dina pengar i förlängningen. Om du väljer att sälja eller avsluta bolaget får du tillbaka pengarna.

En av fördelarna med just aktiebolag är att ditt ansvar för eventuella skulder begränsas till just ditt aktiekapital, det betyder att du inte (med undantag för sällsynta fall) kan förlora mer pengar än ditt aktiekapital.

Hur stort behöver aktiekapitalet vara?

För att starta ett privat aktiebolag behöver du sätta in ett aktiekapital om minst 25 000 kronor. Om ni är två ägare och äger 50 procent av företaget så räcker det att ni bidrar med 12 500 kronor per person.

Det finns ingen övre gräns på hur stort aktiekapitalet kan vara, så om du vill skjuta in mer än 25 000 kronor finns det inget som hindrar dig.

Apportegendom

Det vanligaste är att aktiekapitalet betalas i form av pengar, men det är inget krav. Det går även att skjuta till någon annan egendom än pengar som betalning för aktierna. Detta kallas apportegendom.

Det är viktigt att egendomen värderas korrekt och att det tydligt framgår i stiftelseurkunden att apportegendom används istället för kontanta medel. Vanliga exempel på apportegendom är:

  • Fastigheter
  • Fordon
  • Maskiner och varulager
  • Värdepapper (såsom aktier eller fonder)
  • Andra bolag

Startkapital och aktiekapital - vad är skillnaden?

Det är lätt att tro att aktiekapital och startkapital är samma sak, men trots att de hänger ihop finns det viktiga skillnader.

Aktiekapital

Aktiekapitalet är den summa som aktieägarna har investerat i aktiebolaget i utbyte mot aktier.

Startkapital

Startkapital är den totala summa som krävs för att starta och driva företaget under den första perioden. Utöver aktiekapitalet så kan det behövas mer pengar för att kunna köpa in nödvändig utrustning och pengar att leva på medan företaget inte börjat gå med vinst.

Kan man öka eller minska aktiekapitalet senare?

Det går att justera aktiekapitalet efter att företaget har startats. Att öka eller minska aktiekapitalet är inget som görs i en handvändning, utan kräver beslut från bolagsstämman och behöver även godkännas av Bolagsverket. Dessutom kan det vara komplicerat och leda till krångliga skattekonsekvenser.

Öka aktiekapitalet

Att öka aktiekapitalet kan bana vägen för att finansiera en ny investering, ta in nya aktieägare eller öka sin kreditvärdighet. Det finns olika sätt att gå tillväga för att öka aktiekapitalet, bland annat genom nyemission eller fondemission.

Minska aktiekapitalet

Det kan finnas olika anledningar till att du vill genomföra en nedsättning av aktiekapitalet, exempelvis för att köpa ut en aktieägare, täcka upp för en förlust eller om du har onödigt högt aktiekapital till att börja med.

Det är viktigt att tänka på att aktiekapitalet aldrig får understiga 25 000 kronor.

Kan man använda aktiekapitalet för att betala kostnader?

Du kan använda aktiekapitalet för att köpa tillgångar som kommer att vara kvar i företaget. Du kan se det som att värdet av aktiekapitalet är det samma, bara att du har bytt ut kontanter mot en tillgång. Om du däremot använder aktiekapitalet för att köpa en förbrukningsinventarie så lämnar pengarna företaget och det är något som du bör undvika för att inte hamna i obestånd, där du har förbrukat aktiekapitalet. En bra tumregel är därför att inte röra aktiekapitalet.

Aktiekapitalet räknas som en del av det egna kapitalet, och är så kallat bundet kapital. Det betyder att de pengarna är bundna inom verksamheten och inte kan användas till exempelvis aktieägarutdelning.

Förbrukat aktiekapital?

Om ett företags egna kapital sjunker och understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet kallas det för förbrukat aktiekapital. Det är en situation som lätt kan uppstå i när ett aktiebolag nyligen har skapats, eftersom det finns risk att kostnaderna är större än intäkterna.

Om det egna kapitalet är mindre än det registrerade aktiekapitalet måste styrelsen upprätta en så kallad kontrollbalansräkning snarast, om detta inte sker finns det risk för att ägarna att bli personligt ansvariga för att betala företagets skulder.

Beroende på utfallet i kontrollbalansräkning kan företaget fortsätta drivas eller så beslutas det att företaget ska gå i likvidation, alltså avslutas.

Hur undviker man förbrukat aktiekapital?

Genom att löpande hålla koll på bokföringen och ekonomin kan du proaktivt se tidiga signaler om företaget närmar sig en situation där aktiekapitalet är förbrukat. Att exempelvis skriva av inventarier över flera år istället för att ta upp hela kostnaden direkt är ett enkelt sätt att skydda sin likviditet i företaget.

Minimigräns för aktiekapital historiskt sett

I Sverige har kravet på aktiekapital sjunkit med betydande summor under de senaste årtiondena. Innan 2010 krävdes minst 100 000 kronor i aktiekapital för att bilda ett aktiebolag. Den 1 april 2010 sänktes minimikravet till 50 000 kronor, vilket gällde fram till 2020 när kravet sänktes ytterligare till den nuvarande gränsen på 25 000 kronor.

Sänkningarna har bidragit till att tröskel att starta företag sänks och att aktiebolag blir en mer attraktiv bolagsform att driva.

Hur stort aktiekapital bör jag ha?

Alla aktiebolag och dess ägare har olika förutsättningar, vilket gör det svårt att ge ett bra allmänt svar. Generellt kan man dock säga att fördelarna med att ha ett högre aktiekapital ger företaget mer utrymme att göra förlust första året.

Företagets medel får aldrig understiga halva aktiekapitalet, det betyder att om du har 25 000 kronor i aktiekapital får företaget inte göra mer än 12 500 kronor i förlust under första året. Om aktiekapitalet istället är 50 000 kronor blir spelutrymmet dubbelt så stort, och kan göra en förlust på 25 000 kronor utan att företaget hamnar i en situation med förbrukat aktiekapital.

Så bokför du aktiekapital

När du tillskjuter aktiekapital till aktiebolaget är det en affärshändelse som behöver bokföras. I Bokio kan du enkelt bokföra insättning av aktiebolaget med hjälp av våra smarta bokföringsmallar, skriv bara in "aktiekapital" i sökfältet så hittar du enkelt rätt mall att använda.

Så bokför du aktiekapital.

Om du istället vill bokföra manuellt så gör du på följande sätt:

Konto 1930 Debet 25 000 kr
Konto 2081 - Kredit 25 000 kr

Finansiera aktiekapital - olika alternativ

För att starta aktiebolag behöver du alltså gå in med minst 25 000 kronor i form av aktiekapital. För att ha råd med det finns det olika vägar att gå, här listar vi vanliga sätt för att samla in det nödvändiga kapitalet:

  • Personliga besparingar
    Många som startar aktiebolag använder sig av egna besparingar för att finansiera aktiekapitalet. Det är det enklaste och vanligaste sättet att gå tillväga, eftersom du inte behöver vara beroende av någon annan aktör.
  • Lån
    Om du kan uppvisa en stark genomarbetad affärsplan finns det möjlighet att få ett företagslån från banken eller andra finansinstitut. Som en “vanlig” företagare utan flera framgångsrika företag i bagaget kan det dock vara svårt att bli beviljad lån från banken.
  • Crowdfunding
    Crowdfunding har blivit ett populärt sätt för startups att samla in kapital. Genom att presentera sin affärsidé på en crowdfunding-plattform kan företag få stöd från en stor mängd små investerare.
  • Riskkapital
    För företag med hög tillväxtpotential kan riskkapital vara en bra lösning. Riskkapitalbolag investerar i utbyte mot aktier i företaget och erbjuder ofta även strategiskt stöd och nätverk.

Läs mer om hur du kan finansiera företagsstarten.

Fler tips när du ska starta aktiebolag

Det kan vara mycket att tänka på när man står i startgroparna för att starta företag. Vi har dig om ryggen, vi har skrivit en detaljerad guide om vad du ska tänka på när du startar aktiebolag. För att göra det lättare att driva företag kan du i Bokio skaffa ett integrerat företagskonto med bankkonto, bankgironummer och företagskort, så att det blir lättare att bokföra, betala och ta betalt.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser