Avdragsguide - har du koll på avdragen du kan göra i ditt aktiebolag?
Att navigera skatteregler och avdragsmöjligheter kan vara en utmaning för nya företagare. Genom att förstå vilka kostnader som är avdragsgilla kan du som aktieägare få ut det mesta ur ditt bolag. I den här artikeln bjuder Bengt Rybank, redovisningskonsult på Win Win ekonomi, på några grundläggande, men även några mindre kända tips, för att hjälpa dig som företagare att dra full nytta av de förmåner och avdrag som finns tillgängliga!
Avdrag
Som företagare kan det vara svårt att veta exakt vilka kostnader som är avdragsgilla. Här går vi igenom vad du kan dra av i bolaget, vad som inte är avdragsgillt och några mindre kända tips för att maximera dina ekonomiska fördelar.
Arbetskläder och redskap
Om ditt arbete kräver särskilda kläder kan dessa vara skattefria, men de måste vara specifikt avsedda för arbetet och inte kunna användas privat. Det betyder att kläderna måste vara tydligt arbetsrelaterade, som skyddskläder eller uniformer, och inte vanliga kläder med företagslogga.
Till exempel, en kostym med broderad logga är inte godkänd om den kan användas privat. Vanliga arbetsredskap som dator, mobil, surfplatta, datorskärm och headset kan användas privat utan att räknas som en skattepliktig förmån, eftersom de är väsentliga för att utföra ditt arbete.
Programvara
Standardprogram är avdragsgilla direkt. Kom ihåg att programvaran ska vara direkt kopplad till din verksamhet för att vara avdragsgill.
Mobil och abonnemang
Kostnader för företagsmobiler och abonnemang är avdragsgilla. Mobiler betraktas som förbrukningsinventarier och kan dras av direkt.
Bil
Skattefri milersättning på 25 kronor per mil för tjänsteresor. Dessutom kan du få skattefri ersättning för parkering, trängselskatt, och liknande.
Läs mer om reseavdrag och milersättning.
Terminalglasögon
Om ditt arbete innebär mycket skärmtid kan du dra nytta av förmånen för terminalglasögon. Även synundersökningen som krävs för att få terminalglasögon är skattefri.
Facklitteratur
Facklitteratur som är nödvändig för att upprätthålla din verksamhet är avdragsgill, oavsett företagsform. Du måste kunna motivera hur litteraturen används i arbetet. Avdrag medges inte för litteratur för vidareutbildning, allmänna uppslagsverk, dagstidningar eller veckotidningar av privat karaktär.
Utbildning och kurser
Kostnader för kurser och konferenser är avdragsgilla om de är till nytta för företaget och innehåller ett utarbetat program. För att vara avdragsgill bör den nyttiga delen vara minst sex timmar per dag eller totalt 30 timmar under en vecka.
Långa eller allmänna utbildningar, som körkortsutbildningar, är inte avdragsgilla och kan leda till förmånsbeskattning.
Fri grupplivförsäkring
Om företaget betalar premierna för din grupplivförsäkring är det både en skattefri förmån för dig och avdragsgill för bolaget. Dock, om försäkringen är "väsentligt förmånligare" än liknande statliga försäkringar, kan du behöva betala skatt på den del som överstiger det normala värdet.
Representation
Avdragsrätten för representationsmåltider, såsom lunch och middag, togs bort från och med den 1 januari 2017. Utgifter för enklare förtäring och förfriskningar av mindre värde är dock fortfarande avdragsgilla.
- Mat och dryck
Om kostnaden är upp till 300 kr exkl. moms per person och tillfälle, kan du dra av hela momsen. Överstiger kostnaden 300 kr exkl. moms per person, beräknas avdraget utifrån matens och dryckens kostnader, eller enligt en schablon om det gäller både mat och alkohol. Schablonen tillåter avdrag på 46 kr per person och tillfälle om momsen är minst 46 kr. - Enklare förtäring
Avdrag för enklare förtäring (t.ex. läsk, kaffe, kakor) är möjligt upp till 60 kr per person. - Demonstrationer och visningar
Moms kan dras av på kostnader för förtäring upp till 300 kr exkl. moms per person och tillfälle. - Personalfest
Momsavdrag kan göras för kringkostnader vid personalfest (t.ex. hyra av bord, musikunderhållning) upp till 180 kr exkl. moms per person. - Övriga utgifter
För teaterbesök, greenfee och liknande, kan du få avdrag för moms på ett underlag om högst 180 kr exkl. moms per person och tillfälle.
Läs vår guide om representation.
Skattefria gåvor
Vid vissa tillfällen kan det vara lämpligt att ge gåvor till sina anställda (eller sig själv om du driver aktiebolag). Nedan går vi igenom olika typer av gåvor.
Julgåva
En julgåva är skattefri upp till 550 kr (inkl. moms) för inkomståret 2025.
Jubileumsgåva
Skattefri vid värde upp till 1 650 kr (inkl. moms) vid företagets 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum under 2025.
Minnesgåva
Skattefri upp till 15 000 kr (inkl. moms) vid speciella tillfällen som jämna födelsedagar från 50 år och uppåt, anställningstid på minst 20 år eller vid avslut av anställning. Gåvan kan ges vid max ett tillfälle utöver anställningens slut. Som varaktigt anställd räknas du med minst sex års sammanlagd anställningstid.
Friskvårdsbidrag: regler och användning
Att bjuda sina anställda på kostnadsfri motion gör gott både för hälsan och det mentala välmåendet, men vad är det egentligen som gäller för friskvårdsbidrag?
- Användning
Hur friskvårdsbidraget kan användas bestäms av arbetsgivaren, baserat på gällande lagar och praxis. För att undvika förmånsbeskattning så är det viktigt att alla anställda erbjuds samma villkor för friskvårdsbidrag. - Godkända aktiviteter
Friskvårdsbidraget kan användas för enklare aktiviteter som inkluderar motion, avstressande behandlingar, eller behandlingar som lindrar ömhet och stelhet. Det kan även användas för kost- och rökavvänjningsrådgivning. - Otillåtna utgifter
Friskvårdsbidraget får inte användas för att hyra eller köpa utrustning. Det kan heller inte användas för att betala medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård. - Värdegräns
Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde, med ett tak på 5 000 kronor per år (inkl. moms) För aktiviteter utan motion, som exempelvis massage, får kostnaden vara högst 1 000 kronor per tillfälle för att anses som av mindre värde och skattefritt.
Den stora guiden om friskvårdsbidrag.
Hyra lokal till bolaget
Driver du ditt aktiebolag hemifrån? Du kan låta företaget betala hyra för arbetsplatsen, men det finns några regler att följa för att det ska godkännas av Skatteverket. Hyran får inte överstiga marknadsmässig nivå; annars beskattas överhyra som lön. Marknadsmässig hyra för en del av bostaden är oftast lägre än för ett kontorshotell, så kolla lokalhyrespriser i ditt område. För att hyra ut en del av din bostad som kontor måste:
- Ett skriftligt hyresavtal finnas
- Bolaget ha behov av utrymmet och inte ha någon annan liknande lokal
- Utrymmet vara särskilt avgränsat, som ett rum, förråd eller garage, med specificerat läge och storlek.
Inkomsten av hyran beskattas privat som inkomst av kapital med en skattesats på 30%.
Cykelförmån
När det kommer till cykelförmån finns det både skattefria och skattepliktiga tillfällen, beroende på hur situationen ser ut.
Skatteplikt vid cykelförmån
Om du får använda din arbetsgivares cykel privat är det en skattepliktig förmån.
Skattefrihet
Cykelförmånen beskattas endast för det belopp som överstiger 3 000 kronor per år om följande villkor är uppfyllda:
- Cykeln tillhandahålls genom lån, hyra eller leasing under en begränsad tid.
- Arbetsgivaren betalar direkt för cykeln, och erbjudandet gäller för alla tillsvidareanställda.
- Erbjudandet gäller både trampcyklar och elcyklar, men inte elsparkcyklar.
Inkluderade delar och undantag
Skattefriheten omfattar cykelns fasta delar som lampa, lås och dubbdäck, men inte kringutrustning som hjälmar, cykelväskor eller skor.
Värdering av förmån
- Om arbetsgivaren leasar cykeln kan värdet baseras på leasingkostnaden, även om det överstiger vad du skulle betala för att äga cykeln själv.
- Om du får cykeln som gåva, är förmånsvärdet det pris du skulle betala för cykeln vid gåvotillfället.
Sammanfattningsvis, se till att cykelförmånen är rättvist värderad och att alla regler följs för att undvika skatteproblem.
Bilförmån och beskattning - vad du behöver veta
Om du använder din arbetsgivares bil privat, till exempel för pendling, är det en skattepliktig förmån. Detta gäller oavsett om bilen ägs eller leasas av arbetsgivaren.
Beräkning av förmånsvärde
- Förmånsvärdet baseras på bilens nybilspris, extrautrustning, miljöklass, och eventuell körning i tjänsten (om du kör mer än 3 000 mil per år kan du som arbetsgivare minska förmånsvärdet med 25 %).
- Använd en körjournal för att dokumentera privata och tjänsteresor. Utan korrekt journal kan du inte visa att du har använt bilen enbart för tjänsteresor.
Förmånsbilens kostnad
Om du har en bilförmån läggs förmånsvärdet till din lön vid skatteberäkning. Till exempel, om din lön är 30 000 kronor och förmånsvärdet är 4 000 kronor, betalar du skatt på 34 000 kronor.
Förmånsbilens speciella situationer
- Tillfällig frånvaro utan lön
Du betalar skatt på förmånen även under perioder utan lön, som exempelvis vid föräldraledighet. - Arbete hemifrån
Reglerna för bilförmån gäller fortfarande. Om bilen inte längre behövs kan du avsluta förmånen.
Drivmedel och övriga förmåner:
- Drivmedel
Om arbetsgivaren betalar för drivmedel vid privata resor är det en separat skattepliktig förmån. - Trängselskatt och parkering
Betald trängselskatt för privata resor är också skattepliktig. Gratis parkering vid arbetsplatsen är skattefri, medan parkering vid bostaden är skattepliktig. Håll ordning på din körjournal och dokumentation för att säkerställa korrekt beskattning och undvika eventuella problem.
Maximera dina förmåner genom nettolönejustering
Om du har en förmån från ditt aktiebolag, kan det vara fördelaktigt att förstå hur du som ägare kan höja din bruttolön och sedan göra en nettolönejustering. I exemplen nedan ser du att både skatten och nettolönen blir densamma, oavsett om du har en förmån eller höjer lönen. Det är en relativt subtil skillnad vad skillnaden mellan de två exemplena faktiskt är, men den består alltså av att i ena fallet så är förmånen "utanför" din bruttolön medan den in andra fallet höjer den din bruttolön som sedan nettolönejusteras.
Varför höja lönen i stället för att ta en förmån?
Fördelen med att höja lönen och göra en nettolönejustering är att den förhöjda lönen räknas med i din pensionsgrundande inkomst (PGI) och sjukpenninggrundande inkomst (SGI), till skillnad från en förmån, som inte bidrar till dessa viktiga inkomstunderlag.
Genom att välja löneökning kan du alltså förbättra ditt framtida pensionsuttag och skyddsnivån vid sjukdom. En högre bruttolön kan även hjälpa till att höja ditt utdelningsutrymme.
Scenario med förmån
Bruttolön: 30 000 kr
Bilförmån: 4 000 kr
Skatt: 30 procent
Den anställdes bruttolön och bilförmån beskattas med 30 procent (34 000 x 0,3) = 10 200 kr
Nettolön: 30 000 kr – 10 200 kr = 19 800 kr
Arbetsgivaravgifter: 31,42 % av 34 000 kr = 10 683 kr
Scenario med höjd lön och nettolönejustering
Bruttolön: 30 000 kr
Bruttolönen ökas med bilförmånen: 4 000 kr
Ny bruttolön: 34 000 kr
Skatt: 30 procent
Den anställdes bruttolön beskattas med 30 procent (34 000 x 0,3) = 10 200 kr
Bruttolön efter avdrag för bilförmån: (34 000 kr - 4 000 kr) = 30 000 kr
Nettolön: 30 000 kr – 10 200 kr = 19 800 kr
Arbetsgivaravgifter: 31,42 procent av 34 000 kr = 10 683 kr
Notera att exemplet ovan är något förenklat, i verkligheten får någon med en bruttolön på 30 000 kronor ut ungefär 23 500 kronor, eftersom grundavdraget och jobbskatteavdraget bidrar till att minska det beskattningsbara underlaget.
Få hjälp att utnyttja alla avdrag från Win Win Ekonomi
Tycker du att det är krångligt att hålla reda på alla avdrag för ditt aktiebolag? Win-Win Ekonomi är experter på både bokföring och Bokio. Få hjälp med just det du behöver stöttning med och gör de bitarna som du är bekväm med själv.
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser