Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Budgetpropositionen

Budgetpropositionen 2025 - detta innebär det för företagarna

I budgetpropositionen lade regeringen fram ett förslag för nästa års statliga budget, även om den måste röstas igenom av riksdagen innan den blir fastställd kan man utgå från att de flesta förslagen kommer träda i kraft under 2025. Vi går igenom hur förslagen kan påverka dig som företagare!

Vad var den generella linjen i budgetpropositionen?

Regeringen var nöjda över att ha besegrat inflationen, men befäste att vi fortfarande behöver kämpa för att ta oss an den lågkonjunktur som vi befinner oss i. För att få igång produktiviteten igen måste vi “få igång hjulen”, det vill säga att hushållens konsumtion ökar så att företag får mer pengar, vilket skapar fler arbetstillfällen och så vidare. Ett medel för att uppnå en starkare ekonomi är att sänka skatten så att hushållen får mer pengar i plånboken att röra sig med.

När träder förändringarna i kraft?

Budgetpropositionen avser kalenderåret 2025, och det är då lagförslagen som vi kommer gå igenom förväntas träda i kraft.

Sänkt skatt 2025?

Många av regeringens förslag handlar om att sänka skatten för löntagare. Därför finns det ett antal olika förslag som syftar till att minska skattebördan. Vi går igenom dem tillsammans!

Förstärkt jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget är ett avdrag som automatiskt dras av från din arbetsinkomst. För att göra det mer gynnsamt att arbeta har regeringen förstärkt jobbskatteavdraget.

Att räkna ut exakt hur stort jobbskatteavdraget blir är rätt krångligt, då det är många olika parametrar som samspelar. De som sparar mest (både i procent och i kronor) på det ökade jobbskatteavdraget är de som tjänar 40 000 kronor i månaden. Det förstärkta jobbskatteavdraget gynnar alla som tjänar mer än 15 900 kronor per månad. Skattereduktionen leder i snitt till att en arbetstagare får betala 2 600 kronor mindre i skatt per år.

Slopad avtrappning av jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdraget fungerar som så att det ger störst effekt på låg- och medelinkomsttagare. För personer som har arbetsinkomster som uppgår över 776 000 kronor per år börjar avdraget trappas av, och försvinner helt vid 2 206 000 kronor. Detta syftar regeringens förslag att ändra på, så att även höginkomsttagare får ta del av jobbskatteavdraget.

Idag är marginalskatten för höginkomsttagare 55 procent vid en genomsnittlig kommunalskatt, efter att det nya förslaget har gått igenom väntas den gå ner till 52 procent. Marginalskatten kan förklaras som den skatt du betalar på en löneökning eller den sista intjänade kronan. Om du exempelvis får en löneökning med 1000 kronor och du får behålla 450 kronor efter att du betalt skatt är marginalskatten 55 procent.

Lägre skatt för pensionärer

Eftersom pensionärer oftast inte arbetar påverkas inte de av ett förstärkt jobbskatteavdrag, för att se till att klyftan mellan olika ålderskategorier inte påverkas höjs därför det förhöjda grundavdraget. Det förhöjda grundavdraget fungerar precis som det vanliga grundavdraget, men gäller endast för personer som har fyllt 66 år vid årets ingång.

Utvidgning av växa-stödet

Växa-stödet är en skattereduktion som företag kan göra på sin första anställning. Då behöver företaget endast betala ålderspensionsavgiften om 10,21%, istället för sedvanliga 31,42% i arbetsgivaravgifter.

I dagsläget gäller växa-stödet bara den första anställda och på de första 25 000 kronorna av lönen. I budgetpropositionen föreslås att växa-stödet ska gälla de två första anställda, samt gälla för 35 000 kronor.

Läs mer om växa-stödet.

Sänkt skatt på sparande

ISK är en vanlig form av sparande, tack vare att det är en billig avgift och att det är enkelt att deklarera i sin privata inkomstdeklaration. Regeringen föreslår att införa ett grundbelopp som är skattefritt, för att göra det ännu mer attraktivt. Detta grundbelopp gäller inte bara för ISK, utan även för kapitalförsäkringar och PEPP-produkter (paneuropeisk privat pensionsprodukt).

Grundnivån föreslås vara 150 000 kronor och ska börja gälla 1 januari 2025, vilket innebär att dessa pengar inte beskattas alls. Om du skulle ha 200 000 kronor så betalar du vanlig skatt för de överskjutande 50 000 kronor. Jämfört med skatten på ISK 2024 sparar någon som har 150 000 kronor 1 629 kronor genom den skattefria grundnivån.

I ett andra steg ska grundnivån höjs till 300 000 kronor och föreslås börja gälla 1 januari 2026.

Högre skiktgräns för statlig skatt

På grund av den kraftiga inflationen under 2023 så pausades uppräkningen av statlig skatt under 2024. Det var alltså samma brytpunkt för att betala statlig inkomstskatt under 2023 och 2024. I vanliga fall brukar den höjas varje år för att följa med prisutvecklingen i samhället.

2025 går saker och ting tillbaka till vanligheterna och skiktgränsen höjs som vanligt. Skiktgränsen för att betala statlig skatt höjs från en månadslön på 51 275 kronor till 53 600 kronor. Detta innebär att personer som tjänar över brytpunkten får en högre inkomst innan den statliga skatten kickar in, vilket gör att de får mer pengar i plånboken.

Läs mer om statlig inkomstskatt

Höjd beloppsgräns för avdrag för resor till och från arbetet

För att kunna ansöka om reseavdrag behöver vissa kriterier om avstånd från arbetsplatsen och tidsvinsten jämfört med att åka kollektivt mötas. Om så är fallet så är det bara kostnaden som överstiger en viss summa som är möjlig att göra avdrag för. I skrivande stund är den här beloppsgränsen 11 000 kronor, men kommer att öka till 13 000 kronor enligt förslaget.

Bakgrunden mot detta är att gränsen inte är förknippad med prisutvecklingen i samhället. Om siffran inte höjs med jämna mellanrum kommer beloppet på sikt urholkas.

Så funkar reseavdraget

Bättre villkor för enskilda firmor

För att göra det mer attraktivt att driva enskild firma riktar regeringen några åtgärder som minskar den administrativa regelbördan.

Höjt kapitalunderlag för negativ räntefördelning

En enskild näringsidkare kan göra så kallad positiv eller negativ räntefördelning i samband med bokslutet. Kortfattat kan man förklara det som att du flyttar över kapital från ett inkomstslag till ett annat. Ungefär som att utdelning i aktiebolag beskattas som kapitalinkomst istället för inkomst av tjänst (ifall pengarna istället skulle betalas ut i lön).

Du kan läsa mer om positiv och negativ räntefördelning här.

Om din firmas resultat är större än -50 000 kronor måste du genomföra en negativ räntefördelning. Att räkna ut kapitalunderlaget kan vara ganska trixigt, och slukar därför mycket tid, ibland kan det vara nödvändigt att ta hjälp av en redovisningskonsult.

För att minska regelbördan ökas beloppet som kräver att den enskilda firman behöver göra negativ räntefördelning: från -50 000 kronor till -500 000 kronor. Det betyder att färre enskilda firmor omfattas av den tvingande negativa räntefördelningen.

Den här åtgärden är välkomnande, men påverkar bara en minoritet av företagen.

Gränsen för att göra en positiv räntefördelning ligger i dagsläget på 50 000 kronor, regeringen föreslår att denna gräns slopas och att det därmed är möjligt att göra positiv räntefördelning på även mindre belopp.

Höjda beloppsgränser för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut

För att minska regelbördan för små företag finns det förenklade årsbokslutet. I ytterligare ett led att underlätta för små enskilda näringsidkare höjs beloppsgränserna för när man behöver ta upp värdet av lagertillgångar i bokslutet. I dagsläget behöver man inte redovisa lagertillgångar om dess sammanlagda värde är under 5000 kronor.

Det innebär att du kan spara tid när du slipper inventera och räkna ihop ditt lager. Den nya lagen föreslår att 5000 kronor höjs till ett halvt prisbasbelopp, för 2025 motsvarar det 29 400 kronor. Just ett halvt prisbasbelopp är också gränsvärdet för när inventarier får dras av direkt som en kostnad, medan om en inventarie överstiger ett halvt prisbasbelopp så bör det ses som en anläggningstillgång som ska skrivas av under dess nyttjandeperiod.

Övriga förändringar i budgeten

Budgeten avser alla statens utgifter och innehåller därför ett brett spektrum av reformer. I det här blogginlägget har vi bara gått igenom de som i relativt stor utsträckning påverkar dig som företagare och din privatekonomi. Budgeten tar även upp sänkta skatter på:

  • Fordon
  • Husbilar
  • Bensin
  • Diesel
  • Flyg

Utöver skatter och ekonomiska reformer ligger mycket fokus på att minska gängkriminaliteten samt förbättra välfärden och vården. Här hittar du budgetpropositionen i sin helhet om du vill fördjupa dig inom något område.

Kritik mot budgeten

Sedan budgetpropositionen presenterades har den mött en del kritik. Majoriteten handlar om att många av de förslag som tas upp gynnar höginkomsttagare, medan låginkomsttagare inte får några större skattelättnader. Detta svarar regeringen på med att förklara att man vill att det ska löna sig att arbeta.

När det kommer till det skattefria sparandet på ISK upp till 150 000 kronor, så menar kritikerna dels att  det inte kommer att "få igång hjulet" genom att göra sparandet mer attraktivt , utan att folk kommer lägga pengarna på hög istället, och dels att mediansparandet på ISK är 70 000 kronor, vilket betyder att främst höginkomsttagare gynnas.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser