Göra bokslutet själv eller ta hjälp utifrån?
För många egenföretagare, särskilt nya, innebär bokslutet en klump i magen. Hela året ska sammanfattas och det är olika rapporter som ska sammanställas. Men om du har skött din bokföring löpande under året kan de flesta klara av det på egen hand.
Snart är det dags att börja tänka på årsbokslutet
Kring nyår är det många som börjar känna sig stressade över årsbokslutet. Självklart är det en god idé att börja i tid, men du har sju månader på dig att skicka in ditt årsbokslut efter att ditt räkenskapsår har slutat. Om du har gett dig själv bra förutsättningar under året som gått behöver inte årsbokslutet bli särskilt krävande.
Göra bokslut själv
Det finns olika typer av årsbokslut, från förenklat bokslut för de minsta företagen till koncernredovisning för de allra största. Vilken typ av bokslut just du ska göra bestäms av vilken bolagsform du driver samt storleken på företaget. Läs mer i den här artikeln om du är osäker på vilket bokslut du ska göra. Att göra bokslut kan kännas påfrestande. Men om du har skött din bokföring löpande med Bokio kan du enkelt ta fram resultat- och balansräkning med några få klick.
Årsredovisning med Bokio
Om du har aktiebolag kan du med fördel använda dig av Bokios integration med Årsredovisning Online. Ta också gärna en titt på vår guide hur du gör bokslut i ditt aktiebolag. Där får du en tydlig guide som steg för steg går igenom allt du behöver göra.
Bokslut för enskild firma med Bokio
För dig som driver enskild näringsverksamhet rekommenderar vi att du läser den här guiden om du känner dig osäker på hur du ska gå till väga, eller om du bara behöver fräscha upp minnet. För många som driver enskild firma framkallar NE-bilagan inga glädjefyllda känslor. Om du har en prisplan hos Bokio kan du få fram NE-bilagan automatiskt och utan extra kostnad.
Ta extern hjälp med årsbokslutet
För många som känner sig osäkra med bokföring är den enkla utvägen att man köper in kompetens som sköter bokslutet åt dig. Fördelen med detta är att du kan lägga din tid och energi på andra saker, samtidigt som du kan vara säker på att bokslutet blir korrekt upprättat.
Den uppenbara nackdelen är såklart att det kostar mycket pengar, pengar som annars hade kunnat användas för att utveckla din verksamhet.
Vad kan en redovisningskonsult hjälpa till med?
-
Bokslut
Bokslut är en av de vanligaste anledningarna till att vända sig till en redovisningskonsult. Särskilt för företag med omfattande redovisning men som inte har någon ekonom i företaget kan gynnas av att ta hjälp externt. -
Skatteplanering
För dig som tjänar mycket pengar kan det vara bra idé att ta hjälp av en redovisningskonsult för att undvika att betala för mycket i skatt. Det kan vara svårt att själv läsa in sig på hur man bör planera för att göra en årsredovisning skattemässigt gynnsam. I sådana fall kan du ibland spara pengar på att köpa in expertis utifrån.
Hur går man till väga för att få hjälp av en redovisningskonsult?
Antingen kan man gå den traditionella vägen och hitta en lämplig redovisningsbyrå via internet. Men vad som kan vara extra smidigt är att samarbeta med en byrå som har specialiserat sig på just Bokio. Då är konsulten mer än van vid programvaran och hur de olika funktionerna kan användas på bästa sätt. Du kan enkelt bjuda in redovisningskonsulten till ditt företag och få all hjälp direkt i Bokio. Läs mer om anlita en konsult via Bokio.
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser