KU31 – blanketten som du måste lämna in om du tar utdelning från ditt aktiebolag
Har du beslutat att ta utdelning på bolagsstämman? Då måste du lämna in en kontrolluppgift på blankett SKV 322 innan 31 januari 2025. Visst låter det inte så spännande? Men det är något som du måste göra, i den här artikeln går vi igenom vad KU31 innebär och hur du fyller i blanketten!
Vad är KU31?
KU31 är en blankett som du måste lämna in till Skatteverket ifall ditt aktiebolag planerar att betala ut utdelning. Blanketten lämnas in å ditt aktiebolags vägnar och inte från dig som privatperson (om du är ensam ägare blir den här gränsen suddig).
KU står för kontrolluppgift och 31 är helt enkelt bara numret på den här specifika kontrolluppgiften, som heter Utdelning m.m. på delägarrätter. Blanketten där du lämnar kontrolluppgiften heter SKV 322.
För många företagare är det lätt att missa att man måste lämna in KU31 när man har beslutat om utdelning. Det är därför bra att ta för vana att sätta sig med detta i samband med att man har hållit bolagsstämma.
Vem ska lämna KU31?
De aktiebolag som har beslutat om utdelning ska lämna kontrolluppgifter om detta. Huruvida bolaget ska betala utdelning eller inte är något som bestäms av aktieägarna på bolagsstämman, är du ensam ägare i ditt aktiebolag räcker det att du har en så kallad "papperstämma".
Det är alltså den i aktiebolaget som betalar ut utdelning som är ansvarig för att lämna in KU31, i ett enmansbolag är det därför du själv som ska se till att KU31 blir ifylld och inskickad i tid.
När ska KU31 lämnas in?
KU31 ska vara inlämnad senast 31 januari året efter att utdelningen gjordes. Om aktiebolaget beslutade om utdelning 2024 så ska kontrolluppgifterna vara tillhanda hos Skatteverket senast 31 januari 2025. Med risk för att glömma av att lämna in KU31 är det lika bra att lämna in den så snart som möjligt efter att bolagsstämman beslutat om att genomföra utdelning.
Exempel på hur du fyller i KU31
Det kan kännas överväldigande när man sätter sig med en blankett som innehåller massa olika rutor. För att göra det enklare att fylla i KU31 så visar vi exemplet vad du behöver fylla i och vad varje ruta betyder.
I vårt exempel utgår vi från att Bengt är ensam aktieägare av Bil och Bråte AB. Under bolagsstämman i mars beslutade Bengt att betala ut utdelning på 209 550 kronor.
Fält 570: Specifikationsnummer
Specifikationsnumret är ett nummer som används för att hålla isär och specificera olika kontrolluppgifter. Om Bengt exempelvis hade fått flera utdelningar från samma företag så används specifikationsnumret för att särskilja de olika kontrolluppgiften. I majoriteten av fallen lämnar ett företag bara en utdelning per ägare per år, därför spelar det ingen större roll vilket nummer du väljer. För rimlighetens skull är det enklast att skriva 1.
Fält 201: Organisationsnummer
Här fyller du helt enkelt bara i organisationsnumret för det aktiebolaget som betalar ut utdelningen.
Fält 215: Person-/organisationsnummer
I detta fält fyller du i personnumret för den person som har mottagit utdelningen. Om personen inte har ett personnummer, exempelvis om mottagaren är utlandsfödd, ska du istället fylla i det så kallade samordningsnumret. Är mottagaren ett dödsbo så ska du fylla i ett särskilt registreringsnummer.
Fält 574: Utbetald utdelning
Här fyller du i den utbetalda summan som beslutades av bolagsstämman. Det är bruttobeloppet som Skatteverket är intresserade av, det vill säga före avdrag för preliminärskatt med mera.
Fält 571: Namn på aktien/andelen
Det kan vara svårt att veta vad aktien i ditt aktiebolag heter. Oftast är det samma namn som företaget, om du inte har bestämt något annat.
Fält 061: Delägare m.fl. I fåmansbolag
I det här fältet markerar du med ett kryss ifall du är delägare i ett fåmansbolag. Även om du äger alla aktier och är ensam ägare ska du kryssa i den här rutan.
Behöver du fräscha upp minnet kring utdelning?
När man bara tar utdelning en gång per år är det lätt glömma av hur utdelningsutrymmen och beräkningsreglerna faktiskt fungerar mellan gångerna. Vi har samlat den viktigaste informationen om utdelning på den här sidan, där du även kan använda vår kalkylator för att räkna ut hur mycket utdelning du kan plocka ut.
Från Bokio kan du snabbt och smidigt komma i kontakt med erfarna redovisningskonsulter, som du kan ta hjälp av när det kommer till skatterådgivning eller relaterade frågor.
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser