Så maxar du din pension som soloföretagare - utan ångest
"Jag ska aldrig sluta jobba. Jag älskar ju mitt jobb!" Känner du igen dig? Oavsett om du planerar att gå i pension tidigt eller inte så kommer du garanterat att bli lyckligare av att styra upp din pension i tid. Ta del av tipsen i det här blogginlägget!
De allra flesta tycker att det är bra med en så hög pension som möjligt, samtidigt tycker många småföretagare att pensionen känns krånglig och avlägsen. Vi vet att om du ska få en pension som passar just dig och ditt liv så bra som möjligt är det viktigt att vidta rätt åtgärder i rätt tid.
Pensionen består av tre delar:
- Allmän pension – från staten
- Tjänstepension – betalas av arbetsgivaren
- Eget sparande - ISK eller kapitalförsäkring
För att din totala pension ska bli så hög som möjligt krävs att du maximerar alla tre delar.
Allmän pension - från staten
Alla som jobbar har rätt till det som kallas för allmän pension. Inom ramen för den allmänna pensionen finns en del som heter premiepension. Det står dig fritt att avgöra om och på vilket sätt denna del ska investeras. Om du inte gör något aktivt val, tilldelas premiepensionen automatiskt till den sjunde AP-fonden, vilken historiskt sett har varit ett helt okej alternativ.
Tjänstepension - betalas av arbetsgivaren
Tjänstepensionen spelar en avgörande roll för din framtida ekonomi, då den står för 20 till 50 procent av din totala pension. De allra flesta anställda har tjänstepension, men cirka 10 procent har det inte. För dig som driver eget företag är det väldigt viktigt att personligen sätta undan och investera en summa som motsvarar ungefär 4,5% av lönen varje månad i ett långsiktigt sparande.
För dig med varierande inkomst kan det vara mer gynnsamt att justera insättningarnas storlek från år till år. Hur du väljer att placera din tjänstepension är upp till dig.
Eget sparande - ISK eller kapitalförsäkring
Den sista (men ofta bortglömda) delen av pensionen är ditt egna privata sparande. I praktiken är detta som vilket annat långsiktigt sparande som helst. Genom att starta ett investeringssparkonto (ISK) eller teckna en kapitalförsäkring kan du regelbundet investera i aktiefonder. Du kan med fördel välja kostnadseffektiva indexfonder, betala in med autogiro för extra bekvämlighet!
För vissa kan pensionen tyckas ligga långt fram i tiden, då innebär det att även mindre belopp som sätts in regelbundet över tid kan ackumuleras till en avsevärd summa vid pensionering. Utforska hur olika sparbelopp kan utvecklas fram till din pension baserat på din nuvarande ålder, och sätt igång med ditt privata pensionssparande direkt!
5 smarta tips som maxar din pension
Som egenföretagare har du stor möjlighet att påverka din pension genom löneutbetalningar och utdelning (om du driver aktiebolag). Ta del av våra fem smarta tips för att få en behaglig pension:
1. Sätt ett mål för när du vill (ha möjlighet att) gå i pension
Genom att sätta ett konkret mål för din pension blir det lättare att hålla sig till planen. När du har bestämt när du vill gå i pension kan du räkna baklänges för att göra en preliminär budget för hur mycket du behöver spara varje månad – både i tjänstepension och privat sparande. Eller varför inte bli en jobbonär? Vilken lyx att bara jobba ett par dagar i veckan.
2. Maximera din allmänna pension genom att ta ut rätt lön
Den största andelen av din framtida pension är den allmänna pensionen och är direkt kopplad till den skatt du betalar. För att öka din pension är det således fördelaktigt att säkerställa att du erhåller en så hög inkomst som möjligt.
Det är bra att veta att det finns en övre gräns för hur stor del av inkomsten som bidrar till den allmänna pensionen. Denna gräns är 8,07 prisbasbelopp och motsvarar 614 934 kronor för inkomståret 2024. Om du exempelvis tar utdelning när din inkomst är lägre än denna summa kan du få ut mer pengar i plånboken på kort sikt, medan din pension på sikt påverkas negativt.
3. Maximera din tjänstepension - men se upp för dyra avgifter
Att sätta undan pengar till pensionen är kostnadseffektivt eftersom det inte medför sociala avgifter, till skillnad från utbetald lön. När du väljer pensionsavtal är det kritiskt att undvika onödigt höga avgifter.
Var särskilt uppmärksam på försäkringsavgifterna, som ofta är högre på grund av provisioner till rådgivare. Dessa avgifter kan antingen vara fasta summor eller procentuella andelar av kapitalet, vilket betyder att en del av dina inbetalningar inte bidrar till ditt pensionssparande. Även små avgifter kan över tid ha en betydande negativ effekt på ditt sparande.
4. Skapa ett privat pensionssparande (ISK-konto eller kapitalförsäkring)
Det personliga sparandet är en central komponent för att se till att du får en bra pension. Även om det ofta utgör den minsta delen av den totala pensionen, kan en väl genomtänkt sparstrategi bidra till ett betydande tillskott. Hur mycket du bör spara varje månad varierar beroende på dina inkomster och hur hög levnadsstandard du vill ha som pensionär.
Ett riktmärke kan vara att spara så mycket som möjligt utan att det påverkar din nuvarande ekonomi negativt. Ett bra tips är också att komma igång och göra avsättningar tidigt, även om det är roligare att spendera pengarna just nu. Då kan du få en bra avkastning genom ränta-på-ränta-effekten.
5. Se över ditt försäkringsskydd
Som soloföretagare har du inte skyddet som en anställning erbjuder - eftersom det är du som är arbetsgivaren åt dig själv. Detta kan innebära allvarliga ekonomiska följder om du skulle bli långtidssjuk eller råka ut för en allvarlig olycka.
Det är viktigt att du har ett tjänstepensionspaket som inkluderar en robust sjukförsäkring. Denna försäkring bör täcka inkomstbortfall vid långvarig sjukfrånvaro, vilket kan vara kritiskt för ditt ekonomiska välbefinnande om du blir oförmögen att arbeta under en längre tid.
Få rabatt och en kostnadsfri rådgivning
Pension kan vara komplext, därför får du som Bokioanvändare en kostnadsfri rådgivning från en pensionsexpert från Pensure. Få en statuscheck på ditt nuvarande sparande eller gör förändringar som optimerarar din framtida pension. Dessutom får du 25% rabatt på avgiften det första året.
Läs mer om erbjudandet!
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser