Nya lagar och regler 2025 - vi har samlat de viktigaste förändringarna!
1 januari är ett datum när många nya lagar träder i kraft. Som företagare har du kanske fullt upp med att driva ditt företag snarare än att följa politiska beslut. I den här artikeln har vi samlat de största skatteändringarna som kan tänkas påverka ditt företagande!
Mer detaljerade uppgifter i arbetsgivardeklarationen
För företag som har anställda kommer nya uppgifter behöva lämnas i samband att du lämnar in arbetsgivardeklarationen. De nya uppgifterna avser den anställdas VAB-dagar och föräldraledighet och vidarebefordras av Skatteverket till Försäkringskassan. Den här förändringen är tänkt att minska bidragsfusk.
Om du använder Bokio för att betala ut löner så kommer du få information om hur du gå tillväga för att lämna de extra uppgifterna i löneflödet.
Nya SNI-koder 2025
SNI-koder används för att klassificera vilken bransch och näringsgren ett företag är verksamt inom. I slutet av 2025 kommer en ny version av SNI-koderna att lanseras, detta betyder att du eventuellt behöver ändra din SNI-kod någon gång under året.
Läs mer om nya SNI-koder 2025.
Förstärkt jobbskatteavdrag
Jobbskatteavdraget är ett avdrag som automatiskt dras av din inkomst och är alltså inget som du själv behöver ansöka om. I samband med årsskiftet stärktes jobbskatteavdraget, vilket betyder att din beskattningsbara inkomst minskar och att du betalar mindre skatt.
Skattesänkningen kommer att omfatta alla som tjänar mer än 16 000 kronor i månaden och effekten avtar när inkomsten kommer upp i 40 000 kronor per månad. Den genomsnittliga löntagaren kan räkna med ungefär 2 600 kronor per år.
Slopad avtrappning av jobbskatteavdraget
Tidigare så fanns det en avtrappning av jobbskatteavdraget, vilket innebar att jobbskatteavdraget avtog ju högre inkomsten blev. Den här avtrappningen är nu ett minne blott och även höginkomsttagare gynnas av jobbskatteavdraget och sänker deras marginalskatt med ungefär tre procentenheter.
Utökat Växa-stöd
Växa-stödet är ett sätt att uppmuntra små företag att våga anställa sina första medarbetare (du själv räknas inte som anställd i ditt eget aktiebolag i det här fallet). Istället för att betala full arbetsgivaravgift på 31,42 % betalas endast 10,21 %.
Tidigare omfattade växa-stödet bara den första anställda och de första 25 000 kronorna av lönen, i samband med årsskiftet kan du nu nyttja stödet för dina två första anställda och på de första 35 000 kronorna av lönen.
Höjd omsättningsgräns för momsbefrielse
Momsbefrielse är ett sätt att underlätta det administrativa arbetet för de allra minsta företagen. Genom att vara momsbefriad behöver du inte lägga på någon moms på dina fakturor, betala moms på ingående fakturor och därmed inte heller deklarera någon moms till Skatteverket.
Den tidigare omsättningsgränsen (per år) för att vara momsbefriad låg på 80 000 kronor, men i samband med årsskiftet höjdes den till 120 000 kronor.
Tips: även om du har rätt att vara momsbefriad kan du välja att hantera moms. Systemet i Bokio är byggt för att enkelt hantera moms, att vara momsbefriad kan därför innebära att Bokio blir krångligare att använda.
Högre skiktgräns för statlig skatt
Inför 2024 så pausades den vanliga uppräkningen av skiktgränsen, den gräns som bestämmer om du ska betala statlig inkomstskatt eller inte. 2025 så räknades beloppet upp som vanligt för att spegla prisutvecklingen i samhället.
Den nya skiktgränsen är 625 800 kronor och brytpunkten för dig som är yngre än 66 år landar på 643 100 kronor, motsvarande en månadslön på 53 590 kronor. För dig som är äldre än 66 år blir brytpunkten 733 200 kronor, motsvarande en månadsinkomst på 61 100 kronor.
Förbättrade villkor för enskild firmor
Ändrade belopp vid räntefördelning
Majoriteten av enskilda firmor genomför varken positiv eller negativ räntefördelning. Men det kan fortfarande vara bra att känna till förändringarna.
Så fungerar räntefördelning i enskilda firmor.
Tidigare krävdes ett resultat som var större än 50 000 kronor för att genomföra positiv räntefördelning, i samband med årsskiftet kan du göra positiv räntefördelning på alla belopp, även de under 50 000 kronor.
Även gränsen för negativ räntefördelning ändras. Tidigare var du tvungen att göra negativ räntefördelning om firman gjorde ett resultat som överskred –50 000 kronor. Denna gräns har nu höjts till –500 000 kronor istället.
Högre förseningsavgift för årsredovisning
Du som ska lämna in årsredovisning har sju månader på dig från att ditt räkenskapsår har slutat. Men det finns även några andra datum att hålla koll på, vi har samlat viktiga datum för årsredovisningen här.
Om du av någon anledning inte lämnar in din årsredovisning i tid riskerar du att behöva betala förseningsavgifter (som inte är avdragsgilla). De två första förseningsavgifterna höjs från 5 000 kronor till 7 500 kronor, den tredje förseningsavgiften höjs från 10 000 kronor till 15 000 kronor.
Skattefritt belopp på ISK
Investeringssparkonto påverkar inte ditt företag per se, eftersom du inte kan ha ett ISK via företaget. Däremot spiller företagets ekonomi ofta över på din privatekonomi.
Under 2025 kommer du ha ett skattefritt belopp om 150 000 kronor på ISK, om du har mer sparande än så kommer den överskjutande delen beskattas med vanliga schablonen på 1,086%. Du kan räkna med att spara 1629 kronor i utebliven skatt enligt den här lagen jämfört med hur det varit innan, förutsatt att du har 150 000 kronor eller mer på ISK.
Med start 1 januari 2026 kommer det beskattningsbara beloppet öka upp till 300 000 kronor.
Nya gränsbelopp och brytpunkter
I samband med årsskiftet förändrades många brytpunkter och basbelopp, som i sin tur påverkar din ekonomi. Dessa kan vara vanskliga att hålla koll på, som tur uppdateras dessa siffror automatiskt i Bokio när du bokför och betalar ut löner. Här kan du hålla koll på aktuella belopp och brytpunkter.
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser