Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Prisbasbelopp

Prisbasbelopp 2025 - så högt blir prisbasbeloppet för 2025

Prisbasbeloppet är ett belopp som ligger till grund för många beräkningar i skattesystemet och socialförsäkringen. Prisbasbeloppet uppdateras varje år för att spegla prisutvecklingen i Sverige, och nu har alltså regeringen fastställt prisbasbeloppet för 2025.

Vad blir prisbasbeloppet 2025?

Regeringen har fastställt prisbasbeloppet för 2025 till 58 800 kronor. Detta är en höjning av 2024 års prisbasbelopp med 1500 kronor.

Vad är syftet med prisbasbeloppet?

Många belopp inom socialförsäkringen och skattesystemet är kopplade till prisbasbeloppet, som i sin tur är kopplat till konsumentprisindex. Tanken med detta är att prisbasbeloppet ska spegla det allmänna prisläget i Sverige, så att det relativt sett är lika stort varje år. För att lyckas med detta så justeras prisbasbeloppet varje år.

Vilka belopp påverkas av prisbasbeloppet?

Det finns en del belopp som påverkas av att prisbasbelopp höjs. Vi går igenom dem nedan!

Grundavdrag

Alla löntagare tar automatiskt del av grundavdraget. Det innebär att en del av din arbetsinkomst är skattefri, och att du får behålla mer pengar från din lön. Hur stort grundavdraget är beror på hur stora dina inkomster är. Grundavdraget för 2025 är inte publicerat än, men vad man kan säga är att det kommer öka med 2,6 procent (samma ökning som prisbasbeloppet).

Läs mer om grundavdraget.

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

När du blir sjuk och inte kan arbeta får du sjukersättning från Försäkringskassan. Den här ersättningen påverkas av din sjukpenninggrundande inkomst, alltså hur din inkomst har sett ut under de senaste tolv månaderna (i normalfallet). Det finns dock en högsta möjlig SGI och en lägsta möjlig SGI, vilket betyder att du inte kan få ut över eller under en viss gräns, även om din inkomst skulle ligga utanför spannet.

Högsta möjliga SGI motsvarar 10 prisbasbelopp och blir 588 000 kronor, vilket är en ökning med 15 000 kronor från 2024.

Lägsta möjliga SGI motsvarar 24 procent av prisbasbeloppet och blir 14 110 kronor, vilket är en ökning med 360 kronor från 2024.

Läs mer om SGI.

Traktamente

Det innebär ofta högre levnadskostnader när du arbetar på annan ort, exempelvis genom högre matkostnader. Detta kompenseras med traktamente, vilket innebär att företaget betalar ut ett schablonbelopp till löntagaren. Detta schablonbelopp motsvarar 0,005 prisbasbelopp, vilket gör att ökningen av traktamente nästan inte påverkas.

Läs mer om traktamente.

Inventarier

En av de centrala skillnaderna mellan en anläggningstillgång och en förbrukningsinventarie är värdet. En anläggningstillgång kännetecknas bland annat av att värdet överstiger ett halvt prisbasbelopp, medan en förbrukningsinventarie bland annat kännetecknas av att värdet understiger ett halvt prisbasbelopp, vilket blir 29 400 kronor.

Maximal inkomstrelaterad sjukersättning

För en person som inte kan arbeta på grund av en medicinsk orsak, betalas sjukersättning ut för att täcka upp för inkomstbortfallet. Ersättningen ska motsvara 64,7 procent av den genomsnittliga inkomsten under de senaste åren, dock kan ersättningen aldrig uppgå till mer 23 777 kronor per månad. Denna gräns är kopplad till prisbasbeloppet och har ökat med 606 kronor per månad.

Garantiersättningen i sjukersättningen

För en person som inte har arbetat eller haft väldigt låga inkomster betalas garantiersättning ut inom sjukersättningen. Den här ersättningen höjs till 13 622 kronor per månad, vilket är en ökning med 347 kronor per månad.

Finns det fler belopp som påverkas av prisbasbeloppet?

Det finns ett par ersättningar till som påverkas av prisbasbeloppet, dessa är dock relativt ovanliga att påverkas av. I det här blogginlägget har vi istället fokuserat på de som i störst utsträckning påverkar egenföretagare.

Inkomstbasbeloppet påverkar vissa beloppsgränser

Vid sidan av prisbasbeloppet finns även inkomstbasbeloppet (ibb). Höjningen av inkomstbasbeloppet får samma effekter som prisbasbeloppet, men påverkar andra beloppsgränser, exempelvis schablonbeloppet för utdelning enligt förenklingsregeln i aktiebolag och den pensionsgrundande inkomsten (PGI). Det är Pensionsmyndigheten som är ansvarig för att beräkna inkomstbasbeloppet, den fastställda siffran offentliggörs i slutet av oktober.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser