
Så undviker du restskatt och onödigt stor skatteåterbäring – 4 tips för egenföretagare
I deklarationstider kan du få oväntade överraskningar i form av en stor skattesmäll eller skatteåterbäring. Den ena är trevligare än den andra, men det allra bästa är att hamna så nära den slutgiltiga skatten som möjligt. Som egenföretagare är det inte alltid lätt att förutspå ekonomin i företaget, därför ger vi våra fyra bästa tips för hur du lyckas träffa rätt med skatten.
Företagets ekonomi och privatekonomin hänger ihop
Innan vi drar igång med tipsen så kan det vara bra att förtydliga att den här texten handlar om hur du kan undvika stor restskatt och skatteåterbäring i din privata inkomstdeklaration, och inte i exempelvis ditt aktiebolags deklaration. Många av valen du gör i ditt företag lämnar såklart spår även i din privatekonomi, så genom att följa tipsen kan du se till att helheten i din ekonomi som egenföretagare blir så stabil som möjligt.
1. Bestäm en rimlig lön i början av året
En vanlig anledning till restskatt är att man har underskattat sin årsinkomst, vilket är lätt hänt i mindre företag där man kanske inte har planerade uppdrag för hela året.
Om uppdragen eller din försäljning går bättre än väntat kan du ta ut högre lön än planerat. Ett annat vanligt scenario är att man tar ut en extra stor lön i december för att företaget har mycket pengar över. Det som händer då är att den skatt som du har betalat in under året är lägre än den du borde ha betalat, vilket innebär att du får restskatt.
Varför räcker det bara inte att dra mer skatt i december om man tar en högre lön då?
Jo, det beror på att skatteavdrag på lön görs preliminärt, baserat på vad arbetsgivaren (alltså du själv i ditt eget bolag) tror att årsinkomsten kommer bli. Om du till exempel betalar ut 25 000 kr i lön varje månad från januari till november, så dras skatt utifrån en uppskattad årsinkomst på 300 000 kr. Om du sedan i december och plötsligt betalar ut 60 000 kr i lön, så dras visserligen högre skatt på just den lönen – men inte tillräckligt mycket för att väga upp för den faktiska årsinkomsten på 360 000 konor. Det är nämligen först i deklarationen som Skatteverket ser helheten – och då kan det visa sig att du har betalat för lite under året.
Genom att sätta en jämn och rimlig lön redan från början får du bättre koll på hur mycket skatt som dras varje månad – och risken att behöva justera i efterhand minskar. Det är helt okej att justera lönen om förutsättningarna förändras, men försök hålla en röd tråd.
2. Justera preliminärskatten om året går bättre än planerat
Om du driver enskild firma sätter du en gång om året en förväntad inkomst som Skatteverket sedan använder för att räkna ut hur mycket preliminärskatt du ska betala. Men det kan vara svårt att förutspå hur stor vinsten kommer bli, och i många fall stämmer inte alltid prognosen med verkligheten.
Ett bra tips är därför att hålla koll på hur ekonomin utvecklar sig under året i förhållande till den preliminära inkomstdeklaration du lämnat in. Om det uppstår stora avvikelser kan du enkelt logga in på Skatteverket och lämna en ny preliminär inkomstdeklaration.
När oktober eller november närmar sig har det gått så långt av räkenskapsåret att du borde ha en bra överblick över hur ekonomin stämmer överens med din prognos. Om du ser stor avvikelser så finns det några månader att kunna justera lönen och fundera på utdelning.
Var extra uppmärksam om du driver enskild firma vid sidan av en anställning
För dig som har en anställning och driver enskild firma parallellt är det extra viktigt att hålla koll på din totala inkomst. Det är lätt att glömma bort att inkomsten från firman läggs ovanpå din lön – och om du går över brytpunkten för statlig inkomstskatt betalar du onödigt mycket i skatt.
Om detta är ett återkommande scenario kan det vara bra att överväga möjligheten att omvandla firman till ett aktiebolag, där du kan plocka ut pengarna i utdelning till lägre beskattning.
3. Skattejämka om du har stora bolån
Om du betalar mycket ränta på dina bolån kan det vara klokt att ansöka om skattejämkning hos Skatteverket. Då får du tillbaka ränteavdraget varje månad i form av sänkt skatteavdrag – istället för att få en stor klumpsumma i form av skatteåterbäring. På så sätt kan du få en mer jämn och balanserad privatekonomi sett över hela året.
4. Glöm inte andra avdrag – de kan också påverka
Det finns ett par olika skatteavdrag du kan göra under året som redovisas på deklarationen, exempelvis rut-, rot- och reseavdrag. Olika avdrag fungerar på olika sätt, rut- och rotavdragen dras exempelvis av direkt på fakturan på ditt anlitade företag och minskar ditt betalade belopp. Eftersom du aldrig har betalat “för mycket” pengar, så kommer avdraget inte att leda till att du får tillbaka pengar på deklarationen.
Reseavdraget å andra sidan hanteras annorlunda och presenteras för Skatteverket först när du fyller i det i deklarationen. Så om du exempelvis ska betala 100 000 kronor i skatt och har giltigt reseavdrag på 10 000 kronor, betyder det att du nu istället ska betala 90 000 kronor i skatt. Om du har betalat in rätt mängd skatt under året betyder det att du kan förvänta dig att få tillbaka 10 000 kronor i skatteåterbäring.
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser