Statlig inkomstskatt 2025 - så hög är skiktgränsen och brytpunkten
Regeringen har nyligen beslutat om att räkna upp skiktgränsen för att betala statlig inkomstskatt. För dig som har en lön som är högre än skiktgränsen betyder det att en mindre del av din lön omfattas av den extra skatten och att du får behålla en större del av lönen. Vi går igenom allt du behöver veta i artikeln.
Gräns för statlig skatt 2025
I mitten av november fastställde regeringen skiktgränsen för att betala statliga inkomstskatt till 625 800 kronor. Det innebär en höjning från 598 500 kronor från 2024.
När man pratar om statlig skatt så finns det två olika gränser som är viktiga att förstå skillnaden mellan: skiktgränsen och brytpunkten.
Vad är skiktgränsen för statlig skatt?
Skiktgränsen är helt enkelt den summa som bestämmer ifall du ska betala statlig inkomstskatt eller inte. Skiktgränsen utgår från din beskattningsbara inkomst, i praktiken innebär det att du kan ha högre inkomst än skiktgränsen eftersom grundavdraget minskar din beskattningsbara inkomst.
Eftersom grundavdraget förändras från år till år, och baserat på olika inkomstnivåer, kan det vara svårt att veta exakt hur mycket din beskattningsbara inkomst kommer att minska.
Det är exempelvis lätt att tro att en person som har tjänat 630 000 kronor under 2025 ska betala statlig skatt, eftersom lönen är högre än skiktgränsen. Men så är det alltså inte, eftersom grundavdraget sänker den beskattningsbara inkomsten.
Vad är brytpunkten för statlig skatt?
I många fall är brytpunkten en enklare gräns att använda än skiktgränsen, eftersom du då slipper behöva räkna på hur mycket grundavdraget påverkar din beskattningsbara inkomst. Brytpunkten beskriver helt enkelt gränsen för den lön som krävs för att betala statlig inkomstskatt, med grundavdraget inräknat.
För dig som har inte fyllt 66 år vid årets ingång blir brytpunkten 643 100 kronor (625 800 kr + grundavdrag). Det betyder att du inte betalar statlig skatt om din månadslön understiger 53 600 kronor per månad.
För dig som har fyllt 66 år vid årets ingång blir brytpunkten 733 200 kronor (625 800 kr + grundavdrag). Så länge du har en månadslön som är mindre än 61 100 kronor behöver du inte betala någon statlig skatt.
Hur funkar statlig skatt?
Den statliga inkomstskatten är en skatt på 20 procent som betalas av höginkomsttagare i Sverige. Det är bara den delen av inkomsten som överstiger skiktgränsen som omfattas av den statliga skatten. Den delen av inkomsten som understiger skiktgränsen påverkas inte alls.
Vi föreställer oss att Pelle är 45 år och har en årsinkomst på 635 800 kronor. Eftersom brytpunkten är 625 800 kronor är det bara 10 000 kronor av Pelles inkomst som omfattas av den statliga skatten, den resterande del beskattas som vanligt.
De överskjutande 10 000 kronor beskattas med omkring 30 procent kommunalskatt (som vanligt) och 20 procent statlig skatt. Av de 10 000 kronorna får Pelle behålla ungefär hälften efter att de har beskattats.
Hur påverkar den höjda brytpunkten egenföretagare?
För dig som tjänar under brytpunkten
Om din inkomst är lägre än skiktgränsen påverkas du ingenting av att den höjs. Du beskattas precis som vanligt.
För dig som tjänar kring brytpunkten
Att skiktgränsen höjs innebär goda nyheter för dig som tjänar precis omkring brytpunkten. Om du exempelvis skulle ha en månadslön på 53 600 kronor omfattas inte du av statlig skatt 2025, vilket du gjorde 2024. Då kan du räkna med att få ut ungefär 5 580 kronor mer i plånboken totalt sett över året.
För dig som tjänar över brytpunkten
Även för dig som har inkomst som är långt över brytpunkten kan räkna med att få mer pengar i plånboken. Eftersom spannet mellan 2024 och 2025 års skiktgräns är 27 300 kronor, betalas det inte statlig skatt på den här mellanskillnaden 2025, vilket det gjordes 2024. Skillnaden blir då ungefär 5 460 kronor.
Finns det några sätt att undvika statlig skatt?
Att vilja undvika att betala statlig inkomstskatt är givetvis lite av ett lyxproblem. Men det finns lite tips och trix som kan vara värda att utforska, både som anställd och egenföretagare.
Undvik statlig skatt genom att ta utdelning
För dig som driver aktiebolag finns det alltid möjlighet att ta ut delar av din inkomst i form av utdelning. Om inkomsterna från ditt aktiebolag är högre än skiktgränsen kan det vara smart att planera dina löneuttag så att du maximerar din SGI och PGI, resterande vinst kan du ta ut genom utdelning. På så sätt undviker du den statliga skatten, samtidigt som inkomsten från utdelning beskattas betydligt mer förmånligt än lön.
Läs mer om hur utdelning fungerar.
Löneväxling kan vara ett alternativ
För dig som är anställd och har en lön som är högre än skiktgränsen skulle det kunna löna sig att löneväxla. Det betyder kortfattat att du byter ut en del av din lön mot en förmån. Det är vanligt att löneväxla för att öka pensionen. Då byter du bort en del av lönen mot extra sparande till tjänstepensionen. Det finns dock några baksidor av att löneväxla som kan vara bra att läsa in sig på, exempelvis om du har väldigt hög inkomst eller om du vill kunna få ut pengarna när du vill.
Det kan också vara ett alternativ att löneväxla mot fler semesterdagar. Då byter du ut en del av din lön mot mer semesterdagar, exempelvis fem extra semesterdagar per år. Det kan vara ett bra alternativ om du vill undvika att betala statlig skatt samtidigt som du frigör mer tid.
Det kan dock vara bra att vara medveten om att inte endast motivera en löneväxling baserat på skiktgränsen, utan även taket på allmän pension. Den maximala gränsen för allmän pension är 8,07 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en månadslön om 54 200 kronor för inkomståret 2025. Om du väljer att löneväxla när du ligger under maxtaket riskerar du att din allmänna pension påverkas negativt.
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser