
Vanliga frågor för dig som funderar på att starta eget - experten svarar
I det här blogginlägget besvarar Henrik Andersson, diplomerad rådgivare på NyföretagarCentrum Stockholm, vanliga frågor för dig som funderar på att ta steget och starta eget.
Enskild firma eller aktiebolag – vad ska jag välja?
Det beror på lite olika saker. Är du långsiktig och verkligen vill satsa har aktiebolaget många fördelar, både gällande trygghet och rent ekonomiskt. Du kan exempelvis få aktieutdelning om bolaget är lönsamt. Enskild firma kan fungera om man vill testa sin företagsidé innan man tar steget fullt ut eller om man har företaget som komplement till en anställning.
Är bokföring krångligt?
Många tror det. Det är en av de vanligaste frågorna jag får och många tänker att man måste ta hjälp utifrån. Det behöver inte alls vara krångligt. Det finns många bra och enkla program som man lätt kommer in i och som har en koppling till din bank.
Efter ett tag förstår man vad man gör och lär sig förstå saker som resultaträkning, balansräkning och moms. Så var det när jag själv drog igång mitt AB. Efter ett litet tag ser man logiken i siffrorna och då kan bokföring till och med vara roligt. Det är ju dina siffror och ditt jobb.
Hur funkar det med skatter?
I grund och botten betalar man tre typer av skatt. Moms, bolagsskatt och sociala avgifter på lönen. Just momsen och de sociala avgifterna betalar man löpande under året och bolagsskatten när resultatet är klar, även om det kan vara en bra idé att även betala preliminär bolagsskatt löpande om man gör en vinst.
Kostar det något att registrera ett bolag?
Ja, men bara administrativa kostnader som är ganska låga i sammanhanget. Många tror att de 25 000 som man ska betala in i aktiekapital om man startar ett AB är en kostnad, det är fel. Äger du bolaget äger du aktiekapitalet och det får man dessutom delvis använda i företaget.
Måste man ha revisor?
Många tror att man måste ha en revisor och många blandar dessutom ihop revisor med redovisningskonsult. Faktum är att kravet på revisor togs bort för runt tio år sedan för mindre bolag som omsätter mindre än tre miljoner kronor. Så det måste man inte. Sedan kan det kanske ändå ibland vara bra med en revisor om man stöter på kniviga frågor, men mycket går att googla sig till.
Hur kommer man igång?
Prata med oss på Nyföretagarcentrum, skriv en affärsplan och om affärsidén håller registrerar du företaget på verksamt.se som bland annat Bolagsverket och Skatteverket ligger bakom.
Kan man tjäna pengar?
Visst kan man det! Se till att skapa värde för dina kunder, tänk hela tiden på säljet och leverera med kvalitet. Ett långsiktigt tänk brukar löna sig. Och dessutom, om du driver AB har du ju som sagt möjligheten att ge dig själv aktieutdelning. Är bolaget riktigt lönsamt kan det bli stora belopp som dessutom beskattas lägre än lön.
Ska man vara rädd för Skatteverket?
Återigen, många tycker det känns lite läskigt med det stora Skatteverket. Faktum är att Skatteverket är en högt rankad myndighet. De ger bra service och är trevliga och ganska enkla att ha att göra med. Man ska ha respekt för dem, men de vill egentligen bara hjälpa dig att göra rätt. Och det är ju jättebra!
foto: Åsa Hafmar
Du kanske också är intresserad av
Kom igång med Bokio idag!
Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.
Skapa konto Se våra priser