Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Verklig huvudman

Vad är en verklig huvudman i ett aktiebolag?

Verklig huvudman kan vara ett obekant begrepp för många som startar aktiebolag. Kortfattat kan en verklig huvudman beskrivas som den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag. Vi svarar på alla dina frågor om verklig huvudman i artikeln!

Vad är en verklig huvudman?

Verklig huvudman är ett begrepp som används för att definiera vem som ytterst äger eller kontrollerar ett aktiebolag, och måste vara en fysisk person (ett företag kan alltså inte vara verklig huvudman). Exakt vem som är verklig huvudman kan vara mer eller mindre komplicerat att komma fram till, beroende på företagets struktur.

Det var den 1 september 2017 som regeln om att anmäla verklig huvudman trädde i kraft, i ett led för att försvåra penningtvätt och ekonomisk brottslighet. Genom att polisen och banker kan få reda på vem som är verklig huvudman går det att lättare ta reda på vem det är som faktiskt äger företaget.

Hur vet man vem som är verklig huvudman?

I många mindre aktiebolag är det förhållandevis enkelt att ta reda på vem som är verklig huvudman, då är det bara att kolla hur ägarstrukturen ser ut och kolla efter den som har mest aktier eller bestämmanderätt. Om du driver ett aktiebolag ensam är det du som är ägare som är verklig huvudman.

I större företag kan det vara mer komplicerat att identifiera den verkliga huvudmannen, särskilt om företaget ingår i en koncern eller grupp av företag.

En verklig huvudman kan ofta vara en person som:

  • Direkt eller indirekt ha mer än 25% av rösterna företaget genom aktier, andelar eller medlemskap
  • Har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna.

Kan det finnas flera huvudmän?

Ja, i ett företag kan det finnas mer än en verklig huvudman. Exempelvis genom att två delägare äger 50% av rösterna vardera. Ett annat exempel kan vara om en man och fru äger 20 procent var i ett företag, eftersom de är närstående räknas deras kontroll ihop och motsvarar 40 procent tillsammans, i det fallet är bägge parter verkliga huvudmän. Det kan även finnas fler huvudmän utöver dessa två.

Om det finns flera huvudmän ska ni även lämna uppgifter om hur en person har kontroll över företaget och i hur stor omfattning (i procent) kontrollen är.

Om det inte finns någon verklig huvudman

I vissa fall kan det hända att det inte finns någon person som uppfyller kriterierna för att vara en verklig huvudman. I det fallet är det likväl viktigt att göra en anmälan till Bolagsverket, men att det framgår att det inte finns någon verklig huvudman. Bara för att det inte finns någon verklig huvudman betyder det alltså inte att du inte behöver göra en anmälan.

Om det inte går att komma fram till en verklig huvudman

I vissa fall är det inte möjligt att komma fram till en verklig huvudman. Exempelvis om ett företag ägs av ett utländskt företag i vilket det är svårt att ta reda på vem som har kontrollen. Om det inte går att komma fram till en verklig huvudman ska detta framgå i anmälan till Bolagsverket.

Exempel på verklig huvudman

I vissa fall är det enkelt att identifiera vem som är verklig huvudman, men i andra fall kan det vara svårare. Bengt är entreprenör och äger ensam ett aktiebolag som heter Bengts Bilhandel AB. I det här bolaget är Bengt verklig huvudman.

Bengts Bilhandel AB i sin tur äger ett dotterbolag som heter Bengts Biltvätt AB. I det här fallet blir Bengt verklig huvudman även i Bengts Biltvätt AB, eftersom han kontrollerar Bengts Bilhandel AB som

är ägare. Bengts företag

Därför behöver företag anmäla verklig huvudman

Den främsta anledning till att företag ska anmäla verklig huvudman är för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terror. Det blir svårare att gömma sig bakom företag när man måste uppge vem det är som i huvudsak kontrollerar företaget.

Bankernas skyldighet att lära känna sina kunder har ökat på senare år. Genom att kunna kolla upp vem som är verklig huvudman i registret ökar deras möjlighet att neka kunder som ett tveksamt förflutet. Att anmäla verklig huvudman till Bolagsverket är fastställt i lagen och kan därför få negativa påföljder om uppgifterna inte skickas in.

Så anmäler du verklig huvudman till Bolagsverket

Du anmäler ditt företags verkliga huvudman genom att gå in på Bolagsverkets hemsida och loggar därefter in på deras e-tjänst.

Vilka uppgifter behöver jag lämna?

När du anmäler verklig huvudman ska följande uppgifter lämnas:

  • Organisationsnummer
  • Företagsnamn
  • Kontaktuppgifter
  • Uppgifter om verklig huvudman finns, saknas eller inte kan fastställas
  • Uppgifter om den verklige huvudmannen
  • Uppgift om hur den verkliga huvudmannen har kontroll över företaget, exempelvis genom aktieinnehav
  • Uppgift om omfattningen av ägandet eller kontrollen, i procent

Kostar anmälan något?

Kostnaden för att anmäla verklig huvudman ligger på 250 kronor och betalas in till Bolagsverket i samband med anmälan.

Så lång tid har du på dig

Du måste anmäla din verkliga huvudman inom fyra veckor från att du startade företaget.

Vad händer om jag inte anmäler verklig huvudman?

Eftersom du är skyldig enligt lag att skicka in en anmälan om verklig huvudman begår du ett lagbrott om du inte gör det. Ditt företag kan komma att markeras som opålitligt eftersom du inte är transparent med vem som äger eller kontrollerar företaget.

Banker och kreditupplysningsföretag använder registret när de gör riskanalyser av sina kunder, att inte finnas med i registret gör därför att du kan ha svårare att ingå kontrakt med banker eller liknande verksamheter.

Att inte anmäla verklig huvudman innebär även att du får ett ekonomiskt straff. Hur stort vite du tvingas betala varierar från företag till företag, beroende på dess ekonomiska situation. Bolagsverket har ingen fast siffra, men säger att beloppet ska vara kännbart.

Behöver alla företag anmäla verklig huvudman?

I regel omfattas de allra flesta företagen av skyldigheten att anmäla verklig huvudman. Värt att notera är att endast juridiska personer omfattas, eftersom fysiska personer per automatik går att knyta till en enskild firma.

Aktiebolag som är börsnoterade på reglerad marknad ägs av många olika aktieägare och behöver därför inte anmäla verklig huvudman. Även de flesta ideella föreningar är undantagna kravet.

Mycket att tänka på vid företagsstarten?

För att göra det lättare har vi skrivit en gedigen guide om vad du ska tänka på när du startar aktiebolag. När du väl har startat ditt företag är Bokio ett perfekt val för dig som vill sköta din företagsadmin enkelt och smidigt på egen hand.

Bokför, betala och ta betalt, skicka fakturor och betala ut löner från samma system. Så att du slipper dubbelarbete och undviker onödiga misstag. Få ett företagskonto med företagskort, bankkonto och bankgironummer på köpet när du tecknar ett abonnemang i Bokio, så du kan betala och bokföra i samma program utan att betala dyra bankavgifter.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser