Bokföra biljetter, kontoladdningar (periodkort) och kuponger för resor
Ingen moms på kvittot
Om du gör en kontoladdning eller köper kupong via ombud och köpet inte avser en specifik resa, så läggs ingen moms på kvittot. Detta är för att kostnaden för kontoladdningen eller kupongen inte uppstår förrän den förbrukas, dvs när du fysiskt reser och använder kupongen eller kontoladdningen. Det är först då kostnaden uppstår.
Vanligtvis finns moms på kvittot om köpet sker direkt hos leverantören (till exempel Västtrafik, SL, Skånetrafiken). Vill du undvika att få ett kvitto utan moms så är ett tips att fylla på ditt resekort direkt hos leverantören.
Kan jag redovisa momsen för min resa, trots att kvittot inte har någon moms?
Skatteverket är hårda när det gäller moms - om moms inte finns på kvittot så får du alltså inte bokföra någon moms.
Om du däremot betalar kostnaden privat, så kan du gå in på transportföretagets hemsida, skapa ett konto och därifrån få ut specifikationer på de biljetter du har använt. Här finns moms med och kostnaden kan du då lägga in som ett utlägg på ditt företag.
Skillnaden mellan biljett, kupong och kontoladdning
En biljett är utställd för en specifik resa med avgångstid, destination etc. På grund av att biljetten garanterat kommer att vara förbrukad när den specifika resan är avslutad finns moms med på kvittot.
Kuponger och kontoladdningar fungerar däremot annorlunda, eftersom det inte finns ett förbrukningsdatum. Moms finns därför inte med på många av dessa kvitton, eftersom kostnaden inte uppstår förrän kupongen eller konto-laddningen är förbrukad. Undantag är om köpet sker direkt hos den som levererar tjänsten, exempelvis om man fyller på sitt resekort direkt hos transportföretaget (tex Västtrafik eller SL).