Nettolönejustering eller Bruttolönejustering?

När man ska beskatta en förmån kan man välja mellan nettolönejustering eller bruttolönejustering, och det är arbetsgivaren samt den anställde som tar beslutet om vilket tillvägagångssätt som ska användas. 

Då det finns både för -och nackdelar med de olika tillvägagångssätten brukar man anpassa metoden efter vad det är för typ av förmån. 

Nettolönejustering

Att bokföra en förmån med nettolönejustering innebär att du höjer bruttolönen med delar, eller hela förmånsbeloppet, och betalar förmånen med dina skattade pengar. Detta innebär även att du sänker företagets lönekostnad. 

Exempelvis: Företaget har betalat en förmån som är avdragsgill för företaget, men den anställde ska förmånsbeskattas med hela beloppet.

Du har en bruttolön på 30 000 kr och förmånsbeloppet är på 4000 kr. Med nettolöneavdrag blir din nya bruttolön 34 000 kr.

Bruttolönejustering

Att bokföra en förmån med bruttolönejustering innebär att du minskar bruttolönen med hela, eller delar, av förmånsbeloppet. Förmånen tas då upp i arbetsgivardeklarationen, genom att först sänka bruttolönen och sedan lägga till förmånsbeloppet. Om du sänker bruttolönen med hela summan ändras inte beskattningsunderlaget för källskatt och sociala avgifter. 

Exempelvis: Ditt företag har betalat en bil som är avdragsgill för företaget, men den anställda ska förmånbeskattas med hela beloppet.

Du har en bruttolön på 30 000 kr och förmånsbeloppet är 4000 kr, men du väljer att göra ett bruttolöneavdrag på 2000kr. Din nya bruttolön blir då 30 000 kr - 2000 kr = 28 000 kr, men ditt beskattningsunderlag blir 30 000 kr - 2000 kr + 4000 kr = 32 000 kr. 

Du kan även välja att hela beloppet ska förmånsbeskattas. Då sänker du först lönen med 4000 kr och lägger därefter till förmånen på 4000 kr.

Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan nettolönejustering och bruttolönejustering ligger i hur förmånsbeloppet behandlas i relation till bruttolön, skatt och sociala avgifter. 

Nettolönejustering innebär att den anställda betalar förmånen med skattade pengar, och det sänker företagets lönekostnader, eftersom sociala avgifter inte behöver betalas på förmånsbeloppet. 

Bruttolönejustering innebär att bruttolönen minskas med förmånsbeloppet och förmånen tas upp i arbetsgivardeklarationen, vilket påverkar beskattningsunderlaget för både källskatt och sociala avgifter.

Vanliga frågor

F: "Hej! Jag funderar på att låta företaget betala en privat parkering. Då förmånsbeskattar jag alltså med vad den hade kostat mig privat, inklusive moms. Fakturan är månadsvis utställd till mig som privatperson, blir det ett problem? Kan jag bara göra ett sedvanligt utlägg av det?"

S: Då fakturan på parkeringsavgiften är ställd till dig som privatperson börjar du med att betala den själv, för att därefter bokföra den som ett utlägg för att kostnaden ska höra till företaget. Sedan lägger du till förmånsbeloppet på lönespecifikationen, och väljer då om du vill göra ett netto -eller bruttolöneavdrag.

F: "Hej" Hur ska jag bokföra en förmånsbeskattning för anställd och sociala avgifter för en sjukvårdsförsäkring som kostar 520 kr? Jag vill använda nettolönejustering".

S: Förmånsvärdet från sjukvårdsförsäkringen (som totalt kostade 520 kr) blir 312 kr, eftersom det endast är 60% av det belopp som ska beskattas. Du kan lägga till förmånen på din lönespecifikation med nettolönejustering.