Kom igång med automatiska semesterbalanser
Med hjälp av automatisk semesterbalans håller du enkelt koll på semesterskulden i ditt bolag.
Observera att den här funktionen framförallt är intressant för bolag som har flera anställda. Är du enmansföretagare i ett aktiebolag utan några anställda och inte tar ut speciellt mycket semester rekommenderar vi att du använder de manuella balanserna som finns idag, då bokföringen av semesterskulderna inte är av lika stort intresse som för de med flera anställda.
Om intjänandeår och semesterår sammanfaller, dvs om betalda dagar kan användas samma år som de tjänas in, krävs särskild hantering. Du kan läsa mer om det här.
Notera också att Bokio ger bäst stöd för anställda med månadslön men du kan även registrera begränsad information för dina timanställda. Har du anställda som arbetar deltid kan du läsa mer här.
Aktivera automatiska semesterbalanser på bolagsnivå
Gå till Personal och löner och fliken Semester för att aktivera funktionen. Här väljer du också vilket semesterår som är aktuellt för ditt företag.
Aktivera automatiska semesterbalanser per anställd
När du aktiverat automatiska semesterbalanser på bolagsnivå i Bokio, kan du välja vilka av dina anställda som du önskar inkludera i de automatiska beräkningarna.
Observera att den anställdes kontrakt behöver innehålla korrekt information innan du påbörjar att fylla i semesterbalansen och att det inte går att stänga av den automatiska semesterbalansen när den väl är aktiverad.
När du väljer anställd får du direkt upp rutor som ska fyllas i per olika värden. När samtliga värden är ifyllda kan du aktivera funktionen och spara balansen. Se beskrivning längre ner för vilket värde som ska fyllas i per varje ruta.
Aktivera, spara, klart!
Du kan alltid justera balanserna. Vardera ändring blir en transaktion som ska bokföras. Läs mer om hur du hanterar semestertransaktioner här.
Dagar kvar denna period
Här fyller du i antal dagar som den anställde tjänat in föregående semesterår (minus eventuella dagar som anställda redan hunnit använda). Alltså betalda dagar som kan tas ut i detta semesterår.
Beräkning om vi antar att anställd har 25 dagar betald semester per år = antal dagar som anställd arbetet*25/365.
Dagar intjänade för nästa år
Här fyller du i antal dagar som den anställde har hunnit tjäna in i nuvarande semesterår, som kan tas ut först nästa semesterår.
Beräkning om vi antar att anställd har 25 dagar betald semester per år = antal dagar som anställd arbetet*25/365.
Innestående semesterersättning
Med månadslön ges vanligtvis ingen semesterersättning och värdet ska vara 0. Om den anställde har provision beräknas semesterersättningen på provisionen som då kan registreras i denna ruta.
Timanställd:
Som timanställd betalar du som arbetsgivare ut semesterersättning. Semesterersättningen beräknas som 12% av den timlön du registrerat.
Obetald semester
Här fyller du i om ni tillsammans med den anställde kommit överens om ett antal obetalda semesterdagar. Dessa justeras manuellt vid användning och då de är obetalda finns ingen beräkning av värde i balansen.
Lägg till sparade dagar
Om den anställde har kvar oanvända (betalda) semesterdagar från året innan (som tjänats in 2 semesterår innan) ska de läggas till här. Här uppmanas ni att skriva in från vilket semesterår dagarna har sparats, eftersom att man inte får behålla sparade semesterdagar hur länge som helst.
Använda förskottssemesterdagar
Vid anställning kan företaget och den anställde komma överens om ett antal dagar förskottssemester, även kallat “lånade semesterdagar”, om en anställd till exempel börjar i början på ett semesterår.
Här fyller ni antal använda förskottssemesterdagar.
Förskottssemesterskuld, belopp
Skulden för antal använda förskottsemesterdagar beräknas enligt nedan. Här fyller ni i den beräknade skulden som den anställde har till företaget.
Beräkning ser ut enligt nedan:
Värdet av en semesterdag = Månadslön vid tillfället*(0,046+0.0043). Där 0,0043 är vad man får extra på en semesterdag jämfört med vanlig arbetsdag. (Detta kan variera från företag till företag)
Kvarvarande förskottssemesterdagar
Här fyller du i antal förskottssemesterdagar som kvarstår.
Semesterskulden försvinner
Fyll i hur den anställde är skyldig att återbetala använda förskottssemesterdagar till företaget och alltså när skulden skrivs av. När datumet nås påminns du som företagare om att ändra balanserna manuellt, det sker inte automatiskt.