Skatter och avgifter
A-skatt (anställningskatt): Anställningsskatten innebär att arbetsgivaren drar av skatt på lönen för att betala sociala avgifter. Den som har enskild firma och en anställning ska betala FA-skatt, som betyder att arbetsgivaren drar av skatt och arbetsgivaravgifter från lönen och företagare betalar skatt och sociala avgifter i form av egenavgifter. I Bokio kan du beräkna hur mycket skatt du ska betala.
F-skatt (företagareskatt): Juridiska personer som aktiebolag och ekonomiska föreningar har vanligtvis F-skatt. Debiterad preliminärskatt (F-skatt) betalas in varje månad med samma belopp och är oftast baserad på tidigare års skatt. Syftet med månatliga betalningar är för att underlätta betalning av årets skatt. Egenföretagarna själva betalar också in preliminärskatt, där ingår även egenavgifter. I Bokio kan du läsa på hur bokför jag inbetalning av f-skatt?
Arbetsgivaravgift: Arbetsgivaren betalar utöver lönen till den anställde, även ut arbetsgivaravgifter som baseras på den anställdes bruttolön inklusive skattepliktiga förmåner. I Bokio kan du läsa på hur du bokför lön.
Egenavgifter: Egenavgifter är ett samlingsnamn för sociala avgifter som ska betalas in av företagen själv. Egenavgifter beräknas på företagarens nettointäkt. Läs mer om Skatt i enskild firma.
Särskild löneskatt på pensioner(SLP): uppgår till 24,26% av den totala kostnaden avseende pensionsförsäkringspremier. Denna betalas i samband med den slutliga skatten.
Mervärdesskatt (moms): moms betalas på majoriteten av varor och tjänster. Den som bedriver verksamhet ska redovisa moms till staten genom Skatteverket. Det finns två typer av moms, ingående och utgående moms. Läs mer om hur moms fungerar i bokio.